Smink och så.

Här kommer en till önskerubrik, nämligen hur jag sminkar mig!

 

1. Använder Make up Stores "Cover all mix". Den gula på ögonlocken (för att dölja röda nyanser) och den rosa under ögonen (för att dölja blå nyanser).

 

2. Sedan applicerar jag Max factors "All day flawless foundation" över hela ansiktet, förutom på överläppen.

 

3. Sedan på med solpuder från Bare minerals över kindben, tinning och lite över näsan.

 

4. Fokusproblem, men den här bilden symboliserar att jag applicerar ett rosa rouge längst fram på kindbenen. Tycker att det är väldigt fint att se rosig ut.

 

5. Nu är det dags för ögonbrynen. I vanliga fall använder jag det här ögonbrynskitet, men det har jag glömt någonstans så nu får en mörkbrun ögonskugga vara substitut så länge.

 

6. På arbetsdagar så brukar jag skippa ögonskuggor och hoppar då direkt på steg 9, men har jag gott om tid eller ska på fest eller liknande så brukar jag täcka hela ögonlocket med en ljus ögonskugga. Helst vit eller beige. Här använder jag en från Bare minerals. 

7. Sedan tar jag min bruna ögonskugga från Estée Lauder och målar ett streck med den längs med nästan hela ögongloben. Sedan suddar jag ut strecket uppåt litegrann.

 

8. Därpå applicerar jag en ljust beige penna på vattenlinjen. Pennan jag använder är från märket Anastasia och har ett stift som är matt och ett stift som är skimrande. Det skimrande stiftet applicerar jag i ögonvrån och lite grann under ögonbrynen.

 

9. Dags för eyeliner! Jag använder en som heter "Glossy Eyeliner" från Isadora som jag älskar (förutom att flaskan lätt går sönder). Den sitter stenhårt, man kan gråta hur mycket som helst (jag har prövat så jag vet) utan att den faller av. Däremot behöver man ju ett riktigt oljigt sminkborttagningsmedel för att få bort det. Först målar jag ett sträck längsmed ögonlocken. Smalast i ögonvrån och sedan jämtjockt ända ut till kanten.

 

10. Där vinklar jag penseln uppåt och drar ett streck. Sedan brukar jag behöva sitta och pilla ett tag innan båda ögonlocken ser likadana ut, det är viktigt att strecket smalnar av och är spetsigt, tycker jag.

 

Sådär!

 

11. Sedan tar jag svart kajal på undre fransraden.

12. Och på med mascara!

 

13. Sist markerar jag läpparna med en rosa läpppenna.

 

 

 

Klart!Kära tomten, mamma och pappa.

Dags för årets julönskelista:

 

1. Böcker förstås. Till exempel Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri, Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell och The vast fields of ordinary av Nick Burd.

2. En stringhylla. Alltså, har önskat mig en så himla länge, men nu i nya lägenheten så känner jag att det är mer aktuellt än någonsin!

3. Ekollonvas från Svensk tenn. För att mamma brukar låta ett ekollon gro i en sån vas, och det är ungefär det vackraste som finns.

4. Randig halsduk från Sonia Rykiel som man köper i metervara (!).

5. Brödrost. En Dualit är ju drömmen, men vilken som helst som är någorlunda fin och bra funkar.

6. Stavmixer. Vill kunna göra soppor!!

7. Världens finaste matta från Urban Outfitters. Behöver den i mitt liv.

8. Tyger och påslakan från 60tal/70tal.

 

Det var det!Torsdagspeppen.

 

 

Emmys bilder. Min fina fina tjej.

 

Alltså den här dagen har varit så julmysig, bubblig och BRA! I morse vaknade jag bredvid en varm och sömndrucken Felix, sedan åt jag frukost medan han låg kvar och sov. Tände ljus, läste tidningen i lugn och ro och åt havregrynsgröt. Sedan steg jag ut genom porten och befann mig i världens vackraste, mjukaste vinterland. Väl framme på jobbet nynnade jag på julsånger, ritade etiketter till julteer och tittade knappt på klockan en enda gång. Nu har jag och Felix invigt tvättstugan och hånglat mellan kulör- och vittvätt.  Är så lycklig, kär och glad!!Femton boktips från året som har gått.

Är det inte knäppt att tänka på att det här året snart är slut? Jag tänkte i vilket fall som helst tipsa om en bunt läsvärda böcker som jag har slukat under 2012. Vissa böcker har jag redan bloggat om förut, då är bilderna och texterna gamla och inom citattecken. Andra skriver jag om för första gången på riktigt i detta inlägg.

 

Vad jag älskade av Siri Hustvedt och Just Kids av Patty Smith.

 

"Siri Hustvedts Vad jag älskade handlar om konstvärlden i New York under 80-90talet och om två familjer som lever sina rätt så vanliga liv tätt inpå varandra. Men så sker en tragedi och allt tar en drastisk vändning. Det blir oerhört sorgligt och senare även oerhört spännande.
Patti Smiths Just Kids handlar som bekant om Pattis liv, kampen för konsten och kärleken till livskamraten och excentrikern Robert Mapplethorpe. Fängslande, sorgligt och fantastiskt inspirerande.

Båda utspelar sig i New York och båda handlar till stor del om två mycket fantastiska och läsvärda ämnen - konst och kärlek. Läs."

 

http://cdn03.devote.se/blog_archive/floras/florasblogg.se_files_2012_03__dsc0612.jpg

Drömfakulteten av Sara Stridsberg.

 

Om den skrev jag "Jag läste ut Drömfakulteten av Sara Stridsberg på sportlovet och jäklar vad jag tyckte om den! Den var brutal, drömsk, stark och psykedelisk och naglade sig fast i mig långt efter att den var utläst. Boken handlar om en fiktiv Valerie Solanas (hon som försökte döda Andy Warhol) som växer upp i den amerikanska öknen tillsammans med sin frånvarande och lättfotade mamma Dorothy. Med feminismen som drivkraft strävar Valerie efter att vara den mest intellektuella horan i världen, tillsammans med sin vän Cosmo. Historien hoppar fram och tillbaka mellan barndom, hemlöshet, universitetsår, The Factory och väntan på döden. Läs läs läs!!!"

 

The fault in our stars av John Green.

 

"Jag gillar ju tragikomiska böcker och The fault in our stars av John Green har lika mycket hoppfullhet och humor som den har bottenlös sorg och smärta. Boken handlar om sextonåriga Hazel som lider av lungcancer. Hennes tillvaro består mest utav sjukhusbesök, att läsa böcker och umgås med sina föräldrar, men vänner har hon inte många. Men så en dag träffar hon Augustus Waters på en support group för cancersjuka ungdomar och allt förändras. 

Dialogen är rapp och humoristisk, beskrivningarna är otroligt vackra och händelseförloppet är spännande och ganska oväntat. I nuläget finns The fault in our stars bara på engelska så om man tycker att det är jobbigt (vilket jag verkligen inte tycker med den här boken, språket är liksom enkelt) så kommer den ut i höst och heter då Förr eller senare så exploderar jag.  Jag tycker verkligen att ni ska läsa den här boken. Den är mer än bara en kärleksbok, den tar upp så allvarliga frågor och träffar så jäkla mitt i prick hela tiden."

 

Hungerspelen av Suzanne Collins.

 

Jag tyckte att första boken var superspännande och otroligt lättläst och jag var lättad över att den kvinnliga huvudkaraktären för en gångs skull är den som är stark och hjälte, medan den manliga (Peeta) är svagare och mesigare. De andra två böckerna i triologin tyckte jag dock kändes icketrovärdiga och töntiga, men så här skrev jag om den första delen:

"Sen så har vi ju Hungerspelen och en beskrivning känns egentligen ganska överflödigt, för det är ju nästan lika många som har läst den här serien (eller sett filmen) som när Twilight hypades. Men jag gillade Hungerspelen just för att den var så brutalt spännande och så sjukt svår att lägga ifrån sig (jag låg uppe halva nätterna och läste). För er som inte vet så är boken en dystopi och utspelar sig i det fiktiva landet Panem (som bildades av det som var kvar av Nordamerika efter krig och naturkatastrofer för länge, länge sedan). Panem består utav tretton distrikt och en huvudstad, och som påminnelse om regimens övermakt och för att distrikten ska hållas i schack, arrangeras Hungerspelen varje år. Ett spel där en flicka och en pojke från varje distrikt skickas för att tävla mot de andra distrikten och endast en person vinner - den som har dödat alla andra. Allt är direktsänt på tv och boken följer Katniss Everdeen från det fattigaste distriktet som kastas in i tävlingen. Läs."

 

Jellicoe Road av Melina Marchetta.

 

Boken handlar om Taylor som växt upp på en internatskola, då hon blev övergiven av sin mamma när hon var sju år gammal. På Jellicoe internatskola pågår ett gängkrig och samtidigt uppdagas ett manuskript som visar sig säga mycket om Taylors förflutna. Flera berättelser flätas samman till en, de olika gängens ledare tvingas samman och nya relationer utvecklas. Den här boken försatte mig först i ett oerhört förvirrat läge, men någonstans i mitten sprack den känslan och allt som återstod var spänning och sorg och en fantastisk berättelse.

 

Darling River av Sara Stridsberg.

 

"Darling River är precis sådär som Sara Stridsbergs romaner är; otroligt brutal och otroligt vacker på samma gång. Fyra livsöden löper parallellt och berör varandra utan att aldrig riktigt flätas samman. Det är historien om Lo, en ung och sjuklig kvinna vars liv mest utspelar sig vid floden, i gyttjan med främmande män - medan hennes far står och väntar på henne vid bilen, redo att åka på nattliga bilfärder genom brinnande skogar. Det är Los mor som bryter sig loss och reser genom Amerika. Det är Vladimir Nabovkovs Lolitafigur Dolores Haze som färdas med sin älskare Richard mot Alaska tills hon dör i barnsäng. Man får även möta en tillfångatagen schimpanshona som tvingas lära sig att teckna samtidigt som dess ensamme djurskötare och vetenskapsman sakta får henne att anta rollen som människa. Alla fyra kvinnor har en sak gemensam - de utsätts av männens dominans och maktutövande. Tyckte man om Sara Stridsbergs Drömfakulteten kommer man utan tveka att uppskatta Darling River, även om den inte riktigt kommer upp i Drömfakultetens nivå vad gäller det starka behovet att bara läsa vidare. Och vidare. Och aldrig lägga ifrån sig. Men språket är så unikt och får ångesten att värka innanför bröstet medan illamåendet bara växer under vissa partier i boken. Kontrasterna mellan det verkligt vackra och det riktigt fula och brutala gör att den väcker så många olika känslor. Den är helt enkelt väldigt, väldigt läsvärd."

 

Kärleken i Julia Anderssons liv av Åsa Moberg.

 

Den här boken inspirerade mig något otroligt. Julia Andersson är en ung kvinna som arbetar som textilkonstnär och är en brinnande feminist. Boken utspelar sig under sent sextiotal och tidigt sjuttiotal och vi får följa Julias karriär och relationer, hur hon brottar sig fram genom patriarkatet och hur hon är stolt över sin sexualitet och att vara den hon är. Hon lever tillsammans med en äldre man som hon älskar djupt men råkar stöta på en annan man vid namn Hubert Meyer, en inflytelserik och välbärgad person som väcker ett starkt begär inom Julia. En  förbjuden kärlekshistoria börjar.

Jag älskade den här boken och ville aldrig att den skulle ta slut.

 1Q84 av Haruki Murakami.

 

En trilogi som jag fortfarande inte har läst sista delen av. Jag vill väl helt enkelt inte att spänningen ska ta slut! Böckerna  handlar om Aomame och Tengo, två personer som lever sina vilt skilda liv. Tengos störta dröm är att bli författare, och när han blir tillfrågad att omarbeta en surrealistisk roman tackar han ja. I och med omskrivningen av boken förändras hans tillvaro och han kastas in i en paralell verklighet. Aomame kliver ner för en brandrappa och inser snart att hon är i en annan värld, år 1Q84:as tid. De två karaktärernas öden håller på att flätas samman utan att dom är medvetna om det, och samtidigt tampas dom med mörka krafter och lömska personer. De här böckerna är så BRUTALT spännande, och jag älskar Murakamis språk lika mycket som jag älskar huvudkaraktärerna och deras historia.

 

Himlen börjar här av Jandy Nelson.

 

Den här boken var helt fantastisk och gjorde så himla ont. Den handlar om Lennie, vars syster och närmsta vän, dör i en hjärtattack. Hur kan Lennie fortsätta leva sitt liv som vanligt när allt runt omkring henne upplevs på ett annat sett utan Bailey? Men samtidigt som hon tampas med sin sorg träffar hon en kille som får världen att snurra runt omkring henne. Boken handlar om sorg och förbjuden kärlek, och är skriven på ett sätt som jag bara inte kan få nog av. Vissa sidor, de som är Lennies dikter, är skrivna med prydlig handstil istället för det vanliga typsnittet och det är så himla fint tycker jag. Läs.

 

Alltings början av Karolina Ramqvist.

 

Den här boken är kanske den bästa jag har läst i år. Den handlar om Saga som börjar gymnasiet och försöker pussla ihop hur hon ska vara en ung, stark kvinna i Stockholm. Vid sin ena sida har hon sin radikalfeministiska mammas budord om ett liv i ständigt uppror och hennes stenhårda bästis Pauline. På den andra sidan finns de svåråtkomliga klubbarna, männen och ett bultande bekräftelsebehov. Det är nittiotal i Stockholm och Saga vill komma åt Victor Schantz, stadens vackraste (och populäraste) man. När jag väl hade börjat läsa den här boken ville jag aldrig sluta. Jag älskade allt med den.

 

Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling.

 

En bok med ett helt fantastiskt språk. Mary och Lovely är best friends forever. Tillsammans bygger de sin egna värld, sitt egna språk, och tampas med ångestattacker och högstadievånda, Londondrömmar, den första pojkvännen och föräldrar som inte ser och inte hör. Hela boken liksom bultar och dundrar fram. Helt fantastiskt.

 

Var är Alaska? av John Green.

 

Miles lämnar sitt trista liv (en tillvaro där hans föräldrar var hans enda vänner) bakom sig och börjar på internatskolan Culver Creek i Alabama. Det nya livet kantas av roliga vänner och spännande hyss och äventyr. Och han träffar Alaska Young som är den snyggaste och smartaste tjej han någonsin mött, hon väcker sidor hos honom som han inte visste att han hade, och han faller handlöst för henne. Boken är så o.t.r.o.l.i.g.t bra och rolig/känslostormande/smart och även väldigt sorglig.

 

Och slutligen The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky.

 

Huvudkaraktären i boken, Charlie, är en blyg kille som precis börjar High School. Han är oerhört rädd och nervös inför sina kommande tre år, men så möter han Patrick och Sam som välkomnar honom in i deras värld. Han går på sin första fest, han röker gräs, han kysser en tjej. Och han blir hopplöst förälskad i Sam. Charlie är en person som jag skulle vilja krama hårt och länge varje dag för att han skulle få lite mer styrka, lite mer mod. Men jag tycker så himla mycket om honom för att han vågar uttrycka precis hur han känner. Han vågar gråta när han blir rörd av att hans vänner säger att dom tycker om honom. Han är intelligent och läser en massa spännande böcker och hans syn på livet känns bara så himla stark och äkta. Jag tror faktiskt att The perks of being a wallflower, tillsammans med The fault in our stars och Alltings början, är mina topp tre bästa böcker i år.Fem middagstips.

Sedan jag flyttade hemifrån har jag börjat tycka att det är så otroligt roligt att laga mat. Alltså verkligen superkul. Jag tittar i kokböcker, letar upp recept på nätet och hittar på själv. Eftersom Felix ofta slutar jobbet efter mig så brukar jag laga middag och så diskar han (stackarn eftersom min största brist i köket är att jag slabbar så SJUKT mycket).  Här kommer fem olika maträtter jag har lagat den senaste veckan:

 

Lax i ugn med teriyakisås och sesamfrön samt stekt zucchini, champinjoner och grovt hackad lök som jag också hällde teriyakisås över. Serverades med ris. Så himla gott!! Jag utgick lite från det här receptet.

 

Makaronipudding var min favoriträtt när jag var liten, men jag fick det nästan aldrig hemma. Därför lagade jag det själv häromdagen! Jag gjorde enligt klassiskt recept med snabbmakaroner, gul lök, rökt skinka, makaroner, ägg, mjölk och ost. Recept finns här.

 

En så himla bra grej att ha hemma är tortillabröd, för då kan man alltid göra wraps när man inte vet vad man ska äta till middag. I det här fallet hade vi tonfisk, grönsaker, fetaost och skinka hemma, så då lade man vad man ville på sitt bröd och åt upp! Gott, snabbt och bra när man vill ta vara på rester.

 

Jaana och jag gjorde pizza igår, men fuskvarianten med färdigköpt deg och tomatsås eftersom vi var lata och väldigt hungriga. Men sedan slängde vi på det som fanns i kylskåpet! Champinjoner, grön paprika, rödlök och mozzarella.

 

Ikväll stekte jag italienska korvar som jag sedan lät koka tillsammans med en tomatsås (som jag gjorde med gul lök, vitlök, krossade tomater, tomatpuré, en buljongtärning, rosmarin, oregano, creme fraiche, socker, salt och peppar). Sedan kokade vi pappardelle till och rev över parmesanost och toppade med färsk basilika. Jag älskar basilika.

 

 Morgonlista.

emmylinnea, flora, blogg, bloggare, stockholmJakobs bild.

 

Senaste:

Låt du hörde: Utan dig av Bo Kaspers Orkester.
Film du såg: Cinema Paradiso, helt fantastisk!
Mat du åt: Bröd som Felix har bakat med ost och gurka, en kopp te och ett glas juice.
Kram: Felix kramade mig bakifrån när jag satt och läste tidningen vid matbordet.
Puss: Hejdåpuss från honom.
Känsla: Frustration. Är sjuk igen, men kan omöjligt sjukanmäla mig p.g.a. brist på anställda.
Bråk: Måste ha varit med Felix men jag minns inte om vad.
Resa: Franska rivieran i september med Felix.
Glädje: Jaanas närvaro här igår. Och att vakna upp bredvid honom.
Längtan: Att från och med nästa vecka ska jag inte jobba heltid mer = mer fritid för att träffa vänner, julbaka, skriva och läsa.
Dröm: Att jag gömde mig för en galen, brunstig gorillabebis som kunde attackera mig när som helst. Så sjukt läskigt.
Personen du träffade: Felix, men han gick till jobbet nyss.
Person du pratade i telefon med: En telefonförsäljare igår kväll som ringde sjukt opassande vilket fick mig och Jaana att skratta högt.
Personen du fick sms av: Jaana. "Hahahahahaaa. Kan inte skriva annat just nu. Är så skamset road!! Av dina skämt.."
Gången du var utomhus: När jag gick hem från jobbet igår kväll.
Gången hela din familj åt middag tillsammans: Runt min student var vi alla samlade. Det var fint.

 

Emmys bild.Jaana.

Måndagskvällen: Jaana kommer hit och vi lagar pizza och skrattar över tonårsbeteenden och dissekerar relationer, bokar in nattliga äventyr och ger varandra bekräftelse. Får så mycket utbyte av henne att jag alltid känner mig bubblig inombords i hennes närvaro.Söndagssnö.

I morse åkte jag och Emmy till String för att äta av deras frukostbuffé. Så himla gott med hommusmackor, te och pannkakor med glass.

 

Vi tittade i lite butiker, mötte upp Jakob, jag köpte en fantastisk mockakjol och sedan började det snöa.

 

Snölyckan.

 

Nä skoja bara. Fusksnö, men ändå. Jakob och Emmy är i alla fall så himla himla fina.


Sedan mötte jag upp Felix och gick på släktträff. Vi drack glögg och åt lussebullar och hade det bra. Nu har jag och Emmy spelat backgammon på hennes madrass, men nu ligger hon och läser och Felix sitter och täljer bredvid mig. Fina tider.